WordPress Dünyasına Giriş
Merhaba, bugün yazımda WordPress konusuna değineceğim. WordPress ile 2017 yılından beri birçok proje oluşturdum ve bunları oluştururken kazandığım deneyimleri paylaşacağım. Yazıma öncelikle WordPress’i tanımlamakla başlayacağım. Ardından altyapısına, temalarına, eklentilerine ve kurulum notlarına değineceğim. Yine çok uzatmadan yazımıza geçelim, keyifli okumalar.
WordPress Nedir?
WordPress’in en kısa tanıımı “İçerik Yönetim Sistemi” olarak geçer. WordPress, bazı temel bilgileri edinerek en kolay şekilde bir içerik sistemi kurmamızı sağlayan sistemdir. Bu tanımı birçok yazıda bulabilirsiniz çünkü genel bir WordPress tanımıdır. Şimdi ise benim WordPress tanımıma geçelim.
WordPress, kod bilmeden profesyonel web siteler oluşturmamızı sağlar. Tabii ki kod bilmek WordPress gibi bir sistemi kullanırken çok fazla fayda sağlar ama kod bilmeden de yapabileceğimiz bir yönetim sistemi olması kendisini kullanışlı hale getiriyor.
Günümüzde ben de dahil olmak üzere birçok insan gelirlerini internetten sağlamaya çalışıyor ve bu istek yüzlerce belki binlerce kişinin yeni bir web site açmasını gerektiriyor. Peki bu insanların hepsi yeni bir web sitesi oluşturacak kod bilgisine sahip mi? ya da öğrenecek zamanları var mı? ya da yaptıracak paraları var mı? işte bu sorularda takılan insanların ilk hedefi direkt WordPress oluyor. WordPress’i diğer sistemlerde ayıran en önemli özellik Google, Youtube vb. her türlü ortamda çok fazla kaynak bulunmasıdır. Öğrenmek istediğiniz zaman Google’ye sadece WordPress yazmanız yeterli olacaktır. Kurulumundan temalarına, eklentilerinden problem çözümlerine kadar her türlü soruyu-sorunu kolaylıkla bulabilirsiniz.
Neden WordPress
Daha önce söylediğim gibi WordPress’i cazip kılan şey basit bir kullanımı olmasıdır. Her yaştan kişinin biraz ilgiyle hemen öğrenebileceği bir yönetim sistemi vardır. Yönetim paneline alışmak ilk başlarda biraz zaman alabilir ama zamanla her şeyi sanki siz yapmışsınız rahatlığıyla kolay bir şekilde çözüme kavuşturabileceksiniz. WordPress’i daha iyi anlamak için bir avantaj-dezavantaj tablosu oluşturalım. Buradan WordPress’i daha detaylı kavrayabiliriz.
WordPress Avantajları |
|
WordPress Dezavantajları |
|
Kısacası WordPress’i kullanım amacınıza göre doğru bir şekilde yönlendirirseniz maksimum verim alırsınız ama sistemi yanlış kurarsanız cefasını çok çekersiniz.
WordPress Temalar
WordPress’i şekillendiren kısıma geçelim. Sitelerinizin güzelleşmesi ve kendinize göre şekillendirmeniz için WordPress temaları şart. WordPress’i ilk kurduğunuzda 3 adet klasik tema kurulur ve tavsiyem bu temalara göz atmadan silmeniz 🙂
Google amcada basit aramalar yaparak binlerce ücretsiz temaya kolay bir şekilde ulaşıp yükleyebilirsiniz. Sizlere arama yapacağınız anahtar kelimelerden birkaç tane göstereyim.
- WordPress ücretsiz temalar
- WordPress free themes
- WordPress free template
- WordPress free responsive template
Bu anahtar kelimelerle birçok profesyonel temaya ücretsiz ulaşabilirsiniz.
Not: Responsive, temaların mobil uyumlu hale getirilmiş halidir.
WordPress Eklentiler
WordPress sistemlerde eklentiler temanızın iç ve dış ayarlamalarını yapmak, optimizasyon, editleme işlemleri vb. her türlü işlem için kullanılır. Kurulumla birlikte otomatik 2 eklenti gelir ve bu eklentiler Akismet ve Hello Doly’dir. İlk zamanlar için bu iki eklentiyide silmenizde fayda var ama ilerleyen zamanlarda akismet eklentisini tavsiye ederim.
WordPress Kurulum
Normalde WordPress kurulumunu bu yazı altında anlatacaktım fakat sonradan farklı bir yazımda daha detaylı bir anlatım yapma kararı aldım. Yazımı en kısa sürede oluşturup buradan paylaşacağım.