Sıfırdan Profesyonel Blog Sitesi Oluşturma [Wordpress Kurulum] - 3
Merhaba, uzuuun bir aradan sonra “Sıfırdan Profesyonel Blog Sitesi Oluşturma” serimin 3. yazısı ile karşınızdayım. Daha önceki yazılarımda proje fikri oluşturma ve o fikir için domain analizi yaparak satın almayı göstermiştim. Bu yazımda ise artık işi büyüterek sitemizin görünümdeki temelini atıyoruz. Öncelikle bedavadan aldığımız domainimizi cpanel üzerinden sunucumuza aktaracağız ardından wordpress kurulumunu gerçekleştirerek tema ve eklenti seçimlerine gireceğiz.
Domaini Sunucuya Aktarma (cPanel)
Öncelikle yapmamız gereken şey sunucumuza ait olan nameserver adreslerimizi domaine eklememiz gerekmektedir. Nameserver yönlendirmesi yaptıktan sonra cPanel açarak domaini sunucumuza ekliyoruz. Konuyu buradan uzatmamak ve daha detaylı anlatmak için farklı bir konu başlığında anlatacağım. En kısa sürede konuyu açacağım.
WordPress Kurulumu
Şimdi işin en uzun ve en tatlı kısmına geldik. WordPress kolay olduğu kadar vereceğiniz ayarlara göre uzundur. Biz öncelikle en basitinden WordPress kurmayla başlayalım. Yapacağımız ilk iş wordpress.org sitesine girerek WordPress dosyasını indirmek olacak. Karşımıza çıkan ekrandan download butonuna basıyorsunuz ve tüm dosyaları indirmiş oluyorsunuz.
İndirdiğiniz zip dosyasını hiç karışmadan direkt cPanel üzerinden sunucumuza atıyoruz. cPanel açtıktan sonra Dosya Yöneticisi –> borektarifleri.ml klasörüne giriyoruz ve panelde bulunan “Yükle” butonuna basarak indirdiğimiz .zip dosyasını seçerek yüklenmesini bekliyoruz. Yüklenmesinden sonra .zip arşivinden çıkararak dosyaları okunur hale getiriyoruz.
Zipten çıkardıktan sonra tüm dosyalar wordpess adlı klasörün içinde olacaktır. Şimdi yapmamız gereken ise onu ana sayfaya almak. WordPress adlı klasöre girin ve panelde bulunan “Tümünü Seç” butonuna basın ve ardından yine panelde bulunan “Taşı” butonuna basın.
Url kısmında bulunan “wordpress”yazısını silin. Yani url kısmı böyle olacak –> “/domaininiz/”.
İlk kısmı tamamladık ve wordpress dosyalarını sunucumuza attık. Şimdi domainimizi kontrol edelim bakalım ne durumda.
Görüntüde göründüğü gibi düzgün bir şekilde dosyalarımızı aktarmışız. Bu saatten sonra yapmamız gerek veritabanı ayarları ile WordPress kurulumunu bitirmek.
Dil seçeneğinden hangi dili kullanmak istiyorsanız eğer onu seçiyorsunuz ve “Devam” diyorsunuz. Devam dedikten sonra size bir pencere daha çıkacak ve neler istediğini söyleyecek.
Kısacası WordPress devam etmek için veritabanı oluşturmamızı istiyor ama biz veritabanı nasıl oluşturacağız? Korkmayın WordPress kurulumunun en basiti veritabanı oluşturmaktır. Veritabanımızı oluşturdaktan sonra “Başlayalım!” butonuna basıyoruz. Veritabannı cPanel üzerinden kuracağız. cPanel’de ana sayfaya geliyoruz ve Veritabanları sekmesinden “MySQL® Veritabanı Sihirbazı” butonuna basıyoruz.
Ardından çıkan ekranda veritabanı ismi oluşturuyoruz. Bu ismi sitenize göre rastgele seçebilirsiniz. “Bir Sonraki Adım” diyerek yolumuza devam ediyoruz.
2. adım ise veritabanımız için bir kullanıcı adı oluşturuyorsunuz. Burayı da rastgele oluşturabilirsiniz. Ardından şifre oluşturucudan veya güvendiğiniz bir şifreniz varsa ekleyerek yolumuza devam ediyoruz.
3. adımda ise veritabanımıza vereceğimiz ayrıcalıkları belirliyoruz. Burayı direkt olarak “Tüm Ayrıcalıklar” işaretleyerek veritabanımızı oluşturmuş oluyoruz.
Veritabanımızı oluşturduk ve son olarak bu bilgileri sitemize eklemeye geldi. Oluşturmuş olduğumuz “Veritabanı Adı”, “Kullanıcı Adı” ve “Şifre” mizi sitemizin kurulum alanına ekliyoruz.
Bilgilerimizi görseldeki gibi doldurduktan sonra “Gönder” butonuna basabiliriz. Eğer isterseniz “Tablo ön eki” değiştirebilirsiniz. wp_ yerine börek tariflerinin kısaltılmış hali olan bt_ şeklinde de yapabilirsiniz.
Gönder butonuna bastıktan kurulumu çalıştırma ekranı çıkar ve çalıştırdığınız zaman artık sizden siteniz hakkında bilgiler yazmanızı ister.
Site Başlığı: Bu kısımda siteniz için hangi ismi kullanmak istiyorsanız onu seçmelisiniz.
Kullanıcı adı: Bu kısımda ise admin hesabına ait olan kullanıcı adını seçmelisiniz. Ne kadar zor olursa o kadar fayda var.
Parola: Elinizden geldiğince zor bir şifre seçin.
E-posta adresiniz: En güvenilir e-posta adresini seçmenizde fayda var.
Arama motoru görünürlüğü: Bu tike tıklarsanız eğer siteniz tarayıcılar tarafından index almayacaktır. Yani google, yandex vb. platformların hiçbirinde görünmeyecektir. O yüzden bu tiki işaretlemiyoruz.
Tüm bunları ayarladıktan sonra “WordPress’i kur” butonuna basarak görevimizi tamamlamış oluyoruz. Bundan sonra yapacağımız iş kullanıcı adı ve şifremiz ile admin hesabımıza giriş yaparak sitemizi yönetmek.
Sonunda amacımıza ulaştık ve WordPress sistemini sitemize kurduk. Bundan sonra artık kendimize uygun güzel bir tema seçecek, tema ve isteklerimize uygun eklentileri ekleyeceğiz.
WordPress Ayarları
WordPress kurulumunu tamamladıktan sonra bu değişiklikleri yapmalısınız. Admin paneline ve sol taraftan Ayarlar menüsünün üzerine gelin ve açılan sekmelerden Genele tıklayın. Buradan Site Başlığı, Slogan, URL, Tarih, saat vb. tüm ayarlamalarınızı yaptıktan sonra kaydedin. Bunları yaptıktan sonra yine ayarlar menüsüne gelin ve bu kez kalıcı bağlantılar sekmesine tıklayın. Kalıcı bağlantılar sizin URL şeklinizi yapılandırıyor. Yazılarınızın Google’de üst sıralara çıkmasını istiyorsanız eğer bu ayarlamayı yapmalısınız.
Örnek görseldeki gibi Yazı ismini seçiyoruz ve kaydediyoruz. WordPresste hemen yapılması gereken iki ayar bunlar. Diğer ayarlamalarımızı eklentiler konusunda açıklayacağım.
Yazıların URL şekli örneği: http://borektarifleri.ml/kol-boregi-tarifi
Bundan sonraki kısımlar biraz uzun olduğundan dolayı bu yazı üzerinden devam etmeyeceğim. En kısa sürede serinin 4. yazısını ekleyerek yoluma devam edeceğim. Umarım fayda görmüşsünüzdür, eğer takıldığınız kısım olursa yorum olarak yazabilirsiniz veya iletişim adreslerimden iletişime geçebilirsiniz.