Sıfırdan Profesyonel Blog Sitesi Oluşturma [Wordpress Eklenti Kurulumu] - 5
Merhaba, serimizin kritik kısımlarından birisine daha gelmiş bulunmktayız. Sıfırdan Profesyonel Blog Sitesi Oluşturma [Wordpress Eklenti Kurulumu] ile ekleyeceğimiz eklentileri ve ufak kurulum ayarlarını sizlere göstereceğim. Bu yazım diğerlerinden baya bir uzun olacak, kendinizi hazırlayın.
WordPress sistemlerde eklenti kullanmamızın sebebi farklılık gösterebilir. Sitemizi hızlandırmak, görsel olarak güzelleştirmek, kolay iletişim vb. birçok alanda işimizi kolaylaştırabilir. Fazla eklenti kullanmak işlevsel olarak bizi rahatlatabilir fakat hız ve optimizasyon konusunda problemler de çıkartabilir. Bu nedenle en ideal eklentileri kullanmaya özen göstereceğiz.
İlk eklentilerimizi temayı eklediğimiz zaman yükledik. O eklentiler temaya göre değişiklik gösterdiği için anlatmayacağım. Eklentilerimizi yüklemek için sol menüden eklentiler menüsünün üzerine gelerek yeni ekle kısmına tıklıyoruz. Eklenti yükleme menüsüne geldiğimizde bizi alt görseldeki gibi bir panel karşılayacak ve buradan 2 numarada bulunan popüler butonuna basıyoruz. Eğer eklemek istediğiniz özel bir eklenti varsa 3 numaralı kısımdan ismini girmeniz yeterli olacaktır.
Eklentiler kısmından popüler butonuna bastığımız zaman bize WordPresste bulunan en popüler eklentileri gösterecektir. Hadi eklentilere geçelim.
WordPress’te Yüklenmesi Gereken Eklentiler
- Klasik düzenleyici
Benim tüm sitelerimde kurduğum ilk eklentidir. WordPress ilk kurulduğu zaman Gutenberg metin editörü ile gelir ama kullanışsızdır. WordPress kullanıcılarının %90’ı klasik düzenleyici kullanır. Gutenberg kullanan %10’luk kesim ise bu işe yeni girenlerdir 🙂
Klasik düzenleyici eklentisini indirmek için link: https://wordpress.org/plugins/classic-editor/
Klasik düzenleyici eklentisinin kurulumu: Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra otomatik olarak aktifleşecektir. Tercihinizi sonradan değiştirmek isterseniz eğer ayarlar menüsünden yazma kısmına girin ve “Tüm kullanıcılar için varsayılan düzenleyici” alanından değiştirin.
- Akismet Anti-Spam
Sitelerimizi kötü yorumlardan koruyon önemli bir eklentidir. İlk zamanlarda kurmaya gerek olmayabilir ama siteniz botlar tarafından fark edilirse eğer kullanma ihtiyacı duyarsınız.
Akismet Anti-Spam eklentisini indirmek için link: https://wordpress.org/plugins/akismet/
Akismet Anti-Spam eklentisinin kurulumu: Eklentiyi etkinleştirdikten sonra sizi direkt paneline atar ve otomatik veya manuel bir şekilde ilerlemenizi ister.
Eğer Akismet üyeliğiniz yok ise “Akismet hesabınızı kurun” butonuna bastığınızda sizi kendi sitelerine atar.
Buradan “Set Up Your Akismet Account” a basıyoruz. Şimdi ise paketler kısmından “Personal” ı seçiyoruz.
Gerekli bilgileri doldurduktan sonra sağ kısmı 0$ yapıyoruz aksi takdirde kart bilgileri ister. “Contınue with personal subscription” a basarak devam ediyoruz. Ardından mailimizi kontrol ediyoruz ve gelen kodu yapıştırarak devam ediyoruz. Ardından tekrardan bir mail gelecek ve o mailin içinde bir API key bulunacak. O API keyi kopyalıyoruz ve ilk görseldeki gibi manuel ekliyoruz.
API keyi girdikten sonra sizi basit bir panel karşılar ve bu paneli kaydederek yolumuza devam edebiliriz.
- Really Simple SSL
Bu eklenti WordPress siteler için en kritik eklentidir. SSL sertifikasını en iyi biçimde siteye yayan bir eklentidir. Kullandığınız bir SSL sertifikası varsa eğer bu eklenti ile tüm sayfalara ve yazılarınıza kolayca geçiş yaptırabilirsiniz. Üstelik kurulumu da çok basit.
Really Simple SSL eklentisini indirmek için link: https://wordpress.org/plugins/really-simple-ssl/
Really Simple SSL eklentisinin kurulumu:
Yazı Güncellenecek…