Sıfırdan Profesyonel Blog Sitesi Oluşturma [Domain Seçimi ve Analizi] - 2
Merhaba, bir süredir sınavlardan dolayı yazılarımdan uzak kaldım. Bugün sıfırdan blog sitesi oluşturma serisinde ikinci yazı ile karşınızdayım. Bundan önceki yazımda fikir ve proje analizleri ile ilgili konuşmuştuk. Bu yazımda ise oluşturduğumuz proje fikrini artık yavaş yavaş gerçekleştirmeye başlayacağız. Bunun için ilk adımımız isim hakkını almak ama sim hakkını almaktan kastım patent değil sadece domaini alacağız.
Domain alırken nelere dikkat etmeliyiz, nerelerden almalıyız, analizimizi nasıl yapmalıyız vb. tüm domain tecrübelerimi sizlere aktarmaya çalışacağım. Önceki yazıda anahtar kelimemizi belirlemiştik ve analizini yapmıştık. Anahtar kelimemize en uygun domaini bulmak için öncelikle anahtar kelimemizi kontrol edeceğiz. Eğer anahtar kelimemiz [.com], [.net], [.org] boş ise direkt istediğimizi satın alarak yolumuza devam ediyoruz. Eğer dolu ise veya ikinci el olarak satılık ise analizimizi yaparak satın alıyoruz veya farklı bir domaine yönleniyoruz.
Domain Kontrol Etme
Bizim anahtar kelimemiz “börek tarifleri” ve ben bu anahtar kelimeyi bazı domain satış sitelerinden kontrol ediyorum. Kontrol ettiğim site Guzel.net.tr. Siteye girerek sizde anahtar kelimenizi kontrol edebilirsiniz.
Görseldeki gibi anahtar kelimemi yazdım ve arattım. Ben buradan [.com], [.net], [.org] [.co], [.info], [.xyz] uzantılarını seçtim.
[.com], [.net] uzantıları dolu fakat seçtiğim diğer uzantılar boş. [.org] domainin popülaritesi daha yüksek olduğundan dolayı onu almanızı tavsiye ederim.
Domain Analizi
Eğer anahtar kelimenize ait olan domain satın alınmış ama kullanılmıyorsa satın alan kişi ile iletişime geçerek satın alabilirsiniz. Ben genelde projeye başlarken hep ikinci el domain tercih ederim ama bu tercihlerimi yaparken çok titiz davranırım. İkinci el domainlerde çok büyük problemler çıkabilir ve bu problemler sitenizin yükselmesine engel olabildiği gibi index almamasına da neden olabilir. İkinci el domain satın alırken birçok siteden analiz yapabilirsiniz.
Google’ye “da pa rank checker” yazarsanız eğer birçok farklı analiz sitesinden ücretsiz yararlanabilirsiniz. Ben bu sitelerde Google sıralamalarında ilk olanı kullanıyorum. Sitemizin adı Website SEO Checker.
Mesela Nefis Yemek Tarifleri sitesine ait olan “www.nefisyemektarifleri.com” adresi satılıyor ve ben bu domaini satın alacağım. Sitemize geliyorum ve analiz ediyorum. Sitemizi hem www ön eki ile hem de ön eksiz biçimde ekliyorum ve robot doğrulamasını geçiyorum.
Check butonuna basıyoruz ve sonuçları alıyoruz.
Şimdi buradan almamız gereken değerleri maddeler halinde sıralayarak açıklayacağım. Google siteye gelen trafiklerde www ilee normal trafiği ayrı tutabiliyor. Bizim için burada önemli olan www ön eki ile başlayan kısımdır.
DA (Domain Authority) Nedir:
- Domainimizin kalite değer puanıdır.
- Backlink ile değerler arttırılabilir.
- Web sitelerinin Google sıralamalarında yükselişe geçmesinde önemli bir payı vardır.
PA (Page Authority) Nedir:
- Sayfamızın kalite değer puanıdır.
- İçeriklerinizin kalitesine göre değişiklik gösterir.
- Kaliteli içerik demek yüksek puan demektir.
TB (Total Backlinks) Nedir:
- Toplam Backlink sayımızı gösterir. (Analizlere göre değişkenlik gösterebilir)
- Alınan kaliteli backlinkler bizi Google sıralamalarında yukarılara çıkartır.
QB (Quality Backlinks) Nedir:
- Moz tarafından kaliteli backlinklerimizi ifade eder.
- Toplam backlink sayımınz 572K iken kaliteli backlink sayımız 9k civarındadır.
- Kalite: Da Pa değeri yüksek olan ve Google tarafından onaylanan sitelerden gelen backlinklerdir.
PQ (Percentage of Quality Backlinks) Nedir:
- Bu değer toplam ve kaliteli backlinklerimizin arasındaki oranını gösterir.
SS (Spam Score) Nedir:
- Domain alırken bakmamız gereken en önemli kısımlarda birisidir.
- Spam değer yüksek domainler Google tarafından index almayabiliyor veya alsa bile kesinlikle üst sıralara çıkamıyorlar.
OS (SEO Score) Nedir:
- Tahmini seo puanıdır.
- Seo çalışması yapılan sitelerde değer artar.
Age (Domain Age) Nedir:
- Domainimizin yaşını gösterir.
- Domain ne kadar yaşlıysa Google o domaini o kadar çok sever ve hürmet gösterir.
Alexa (Alexa Global Ratings) Nedir:
- Alexa verilerini gösterir.
- Domainin Alexa’da bulunan dünya sıralamasını gösterir.
Şimdilik bu değerleri anlayıp bunlara göre analizimizi yapmamız yeterlidir. Diğer özellikler için kendiniz inceleme yapabilirsiniz. Bu analizleri yaptıktan sonra sıra Google tarafından index almış mı yoksa almamış mı bunu kontrol edelim.
Google İndex Bulma
Google tarafından domainin ne kadar indexlendiğini bulmak için arama motoruna ufak bir yazı yazacağız ve Google amca bize sıralayacak.
Ben yine “nefisyemektarifleri.com” üzerinden gideceğim. Google’ye “site:nefisyemektarifleri.com” yazıyoruz ve aratıyoruz.
Gördüğünüz gibi “nefisyemektarifleri.com” sitesi şimdiye kadar 815.000 adet index almış. Bu rakam çok uçuk bir rakam aslında. Sizin alacağınız domain çok kullanımamış ise index sayısı maksimum 100 civarındadır ve bu indexleri tek tek inceleyebilirsiniz. İndexleri incelememizin sebebi domainleri alan kişiler farklı amaçlar ile kullanabiliyorlar. Bahis, +18 vb. illegal sitelerden backlink almış bir domain bile çok büyük sıkıntılar içerir. Bu nedenle domain satın alırken dikkatli olun. Domainler ile ilgili daha detaylı bir yazı oluşturacağım ve o yazıda domaini geçmişini, istatistiklerini nasıl bulacağüımızı göstereceğim.
Domain Seçimi
Domain seçimi yaparken daha önce de söylediğim gibi anahtar kelimeme en uyumlu olanı seçeceğim. Bizim anahtar kelimemiz “börek tarifleri” olduğundan dolayı ben “borektarifleri” [.com], [.net], [.org] vb. uzantılara ait bir domaini satın alacağım. Yukarıdaki görselde [.com] ve [.net] dolu fakat [.org] boş. Ben [.org] satın almayacağım çünkü fiyatı 80 liraya yakın. Bu siteyi eğitim amaçlı açtığımdan domain uzantısının bir önemi yok ve ben en ucuz olanını alacağım. Domainler ile oluşturacağım yazıda en ucuz domaini hangi firmadan alabileceğinizi göstereceğim.
Whois Kontrolü
Whois satın alınan domainlerin nasıl kayıt ettirildiğini gösterir. Yine bunu domaini kontrol ettiğimiz yer olan Guzel.net.tr adresinden bakacağız. Domaini kontrol ettiğimiz yerde daha önceden alınmış domainlerin yanında “whois” yazar.
Whois butonuna bastık ve bize yeni sekmede domain hakkındaki tüm bilgileri veriyor.
“borektarifleri.com” domaini 12 aralık 2008 tarihinde kayıt edilmiş ve en son 3 aralık 2019 yılında güncellenmiş. Godaddy.com adresinde kayıtlı ve büyük ihtimalle sahibi whois gizliliği satın almış.
Domaini satın almak için tek çare siteye gidip sahibi ile direkt iletişime geçmek.
Domain Seçimim
Ben dediğim gibi bu siteyi öğretmek amacıyla açtığımdan dolayı kartlarla uğraşmamak için ücretsiz olan [.ml] domainini tercih ettim. Ücretsiz domain satın alma ve firmalarda domain alma, ticaret yapma, açık arttırmaya katılma, transfer etme vb. gibi bir çok detayı oluşturacağım detaylı domain yazımda açıklayacağım. Şimdilik beklemede kalın.